Selma Lagerlöf: Niels Holgersens forunderlige rejse. Udgivet november 2014. 1. udgave. 2. oplag. 320 sider. Indbundet. 349,95 kr. ISBN 978-87-7695-344-7.
Tilrettelagt af Carl-H.K. Zakrisson, oversat af Tore Leifer, illustreret af Helle Frøsig.
Årets børnebogssensation. En 100 år gammel klassiker af en nobelprisforfatter, nyoversat og nybearbejdet og med nye illustrationer for nutidens børn.
Drengen Niels Holgersen er 14 år gammel og træt af alting. Træt af sine forældre, træt af sine kammerater. Det eneste, han gider, er at sove og spise. Og så kan han lide at drille og lave ulykker.
Men en dag bliver han forhekset og forvandlet til en lille pusling, ikke større end en tommeltot. Og med en flok vildgæs kommer han ud på sit livs største rejse. Fra Skåne i syd til Lapland i nord.
Fra tranernes dans på Kullen og rottekrigen på Glimmingehus til byen på havets bund, det sunkne Vineta. Som fange hos de vilde krager på heden og hos bjørnene i Minelandet. Med ørnen Gorgo op til Laplands fjelde og samernes frie liv.
Men hvordan kan han blive sig selv igen? Hvordan bliver man menneske?
Selma Lagerlöfs store klassiker om Niels Holgersens rejse er kendt over hele verden.
Her er den, for første gang i næsten 100 år, i en nænsomt forkortet og rigt illustreret, ny dansk udgave.
Oversat og bearbejdet for børn af Tore Leifer. Gennemillustreret af Helle Frøsig. Og tjekket for kedelige passager og døde punkter af den vise ravn, Bataki.
Hør Helle Frøsig fortælle om billederne på YouTube:
Inden Helle Frøsig gik i gang med arbejdet, skrev hun dette om sine illustrationer til Niels Holgersen:
Der er tre slags illustrationer: klassiske blyantstegninger, malede figurer og plane ”skygger”, samt computerbearbejdede fotos.
De klassiske blyantstegninger beskriver dyrenes karakteristika naturalistisk. De fastholder historiens virkelighedstro dimension og peger tilbage på den tid, fortællingen foregår i.
De malede ”skygger” eller silhuetter beskriver på en fabulerende og frit malet måde dyrenes ageren som overnaturlige væsener med hensigter og menneskelignende personlighed. ”Skyggerne” virker samtidigt som overraskende eller forskrækkende elementer, når et nyt blad vendes.
De computermanipulerede fotos af landskaber og lokaliteter trækker billedsiden ind i vores tid og gør historiens blanding af eventyr og virkelighed tydelig. De anvendte billeder er enten gamle fotografier fra fortællingens tid eller nyfotograferede billeder fra steder, som optræder i historien.
Et særligt problem var den måde, hvorpå drengen Niels Holgersen skulle tegnes. Da synsvinklen er hos ham (formidlet af en fortæller), gør jeg billedmæssigt kun rede for det han oplever. Han selv er tilstede i form af en anonym stregtegning, der nogle gange udfyldes med farve. Hensigten hermed er at gøre plads for læserens egne forestillinger om hans fysiognomi og karakter.
Skriv et svar